iconpesten_home

Cyberpesten
lesmateriaal

Cyberpesten is aan de orde van de dag. Net als het ouderwetse face to face pesten heeft het grote impact op het dagelijks leven van jongeren. Facebook profielen worden nagemaakt, naaktfoto’s worden verspreid en er worden harde woorden gezegd via chatsites en Whatsapp. Slachtoffers gaan niet meer met plezier naar school en pesters hebben vaak niet eens door welke consequenties hun daden hebben.

Doel van de module is dat de leerlingen bewust worden van de verschillende rollen die spelen bij een situatie waar er sprake is van cyberpesten. Er is een ‘slachtoffer’, een pester, medeleerlingen, een school en ouders. Het verschilt per rol hoe iemand met de situatie omgaat. Dit leren ze in de eerste theorieles en door het kijken naar de interactieve film Itsuptoyou. Door de leerling bewust te maken van de verschillende rollen en na te laten denken op welke manier ze deze groepen kunnen helpen of waarschuwen, krijgt de leerling de benodigde kennis die nodig is om gedragsverandering te realiseren en cyberpesten te verminderen. Om het geleerde kracht bij te zetten maken ze in de workshoplessen een poster tegen cyberpesten gericht op een van de vier doelgroepen.

Hieronder vind je de les opzet, de Prezi waarmee je de les kunt geven en aanvullende bronnen. Heb je zelf interessante bronnen bij het onderwerp? Deel ze dan op het platform!

Te downloaden materialen


Module 2:
Cyberpesten en bedreigingen

icon_pdf
Docentenhandleiding:
It’s up to you

 


Bronnen bij de module

Prezi: Cyberpesten

In de Prezi behorende bij de module Cyberpesten vind je verschillende bronnen, voorbeelden en filmpjes om je lessen mee te geven. Voor de vier lessen in de module heb je maar één Prezi nodig! Zowel de theorie als de uitleg van de bewerkingsprogramma’s worden erin uitgelegd. De Prezi is gericht op de leerlingen en is dus direct in te zetten in de les.

 

Stap voor stap een prezi maken

Maak je liever je eigen Prezi? Natuurlijk ben je vrij hier je eigen invulling aan te geven met gebruik van je eigen bronnen. Of misschien wil je iets toevoegen aan de presentatie door hem te kopiëren en te editen. Uit ervaring blijkt dat sommige docenten hier wat hulp bij kunnen gebruiken. Daarom leggen we je graag uit hoe je stap voor stap je eigen Prezi kunt maken.

Naar de uitleg